ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ: ¨ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ¨

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ: ¨ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ¨

Το Σάββατο 2  Νοεμβρίου  2019 πραγματοποιήθηκε η επιμόρφωση 18 εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο καινοτόμο πρόγραμμα: ¨ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ –ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ¨.

Στη μαραθώνια επιμόρφωση οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στη μέθοδο της ¨Μετασχηματίζουσας Μάθησης μέσω της Αισθητικής Εμπειρίας¨, με πρωτεργάτη τον καθηγητή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Αλέξη Κόκκο.

Ο στόχος της  εφαρμογής της  μεθόδου είναι η  ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών, προκειμένου να είναι σε  θέση να διερευνήσουν  τις  παραδοχές  και τα διαφορετικά  στερεότυπα που έχουν αποκτήσει από πολύ μικρή ηλικία και καθίστανται δυσλειτουργικά  τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και για το περιβάλλον μέσα στο οποίο  μεγαλώνουν.

Το πρόγραμμα  ¨ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ –ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ¨ είναι ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας, που δημιουργήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Κ.Π ¨Προνόη¨ και  δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς  να εφαρμόσουν 6  ανεξάρτητες συναντήσεις μεταξύ τους, με  συγκεκριμένη μεθοδολογία η καθεμία, διάρκειας δυο έως τριών  διδακτικών ωρών, που  βασίζονται στην αξιοποίηση έργων τέχνης (κινηματογραφικές ταινίες, ταινίες μικρού μήκους, λογοτεχνικά κείμενα, έργων ζωγραφικής ή γλυπτικής, κ.α) .

Οι θεματικές που επιλέξαμε να εργαστούμε αξιοποιώντας τη ¨Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσω της Αισθητικής Εμπειρίας¨ και προσαρμόζοντας την στο έργο μας στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας  είναι:

  • Γνωριμία με τον εαυτό μου και τους άλλους
    • Όλοι ίσοι – Όλοι διαφορετικοί
    • Σχολικός Εκφοβισμός
    • Άγχος στην εφηβεία
    • Εξαρτήσεις
    • Συναισθήματα

 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές από την  Α΄ Γυμνασίου έως και της Γ΄ Λυκείου .

Αξίζει να επισημανθεί, ότι  μέχρι σήμερα η παραπάνω επιμόρφωση, πραγματοποιείται σε μεταπτυχιακά προγράμματα ή μέσω  ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Τον συντονισμό της ομάδας από το Κ.Π ¨Προνόη¨ είχε, η κ. Βασιλική Αλεξάκη Κοινωνική Λειτουργός- Ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε σε συνδι-οργάνωση με το Γραφείο Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και την  Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας ,κ. Φρυδά Ευαγγελία, του Υπουργείου Παιδείας.

Τα μέλη  αξιολογώντας  την εμπειρία της συμμετοχής τους στην επιμόρφωση ανέφεραν: ¨ότι είναι ένα ευέλικτο πρόγραμμα¨, ¨πολύ ελκυστικό για τους μαθητές¨, ¨με εύκολη εφαρμογή από την πλευρά του εκπαιδευτικού¨, ¨που δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούν όλοι οι μαθητές¨. Ενώ δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι : «Η τέχνη   ¨μένει¨ στη μνήμη των μαθητών».

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ήταν βιωματική και επικεντρώθηκε στη προσπάθεια προσωπικής νοηματοδότησης και συνειδητοποίησης, μέσα από το συνδυασμό της μεθόδου και την ανάγκη των μαθητών για εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

 Χαιρετισμό και καλωσόρισμα των εκπαιδευτικών στην καινούργια αυτή προσπάθεια του Κ.Π ¨Προνόη¨, απεύθυνε, η πρόεδρος του Δ.Σ του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη», κ.Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία  με τη σειρά της και μέσα από την πολυετή εμπειρία της ως πανεπιστημιακός, μοιράστηκε μαζί τους:  ¨ ότι η αγάπη μας για τους μαθητές μας εμπνέει να γινόμαστε καλύτεροι¨ . Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες του Κέντρου, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2108082673 ή πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα www.pronoi.org.gr