Που θα βρείτε το
Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» ΔιεύθυνσηΔήλου 10, 145 62 Κηφισιά
 Τηλ./Fax210-80 82 673
 E-Mailinfo@pronoi.org.gr
 Ώρες  ΛειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή
8.00 - 14:30

Δευτέρα & Τετάρτη
8.00 - 20:30
Καλώς Ήρθατε στην Προνόη!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΎΠΟΥ ΕΠΙΨΥ-ΕΚΤΕΠΝ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
06/02/2015 08:44

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/2/15

Πρωτοποριακή Συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς με το ΕΠΙΨΥ-ΕΚΤΕΠΝ στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EDPQS» (Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές Ποιότητας για την Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών)

Tο  Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς– ΟΚΑΝΑ «ΠΡΟΝΟΗ» συνεχίζει με συνέπεια την προσπάθεια του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιστημονικών εξελίξεων στον τομέα της Πρόληψης στην χώρα μας  και της μετουσίωσης τους σε πρακτική εφαρμογή.

Συγκεκριμένα,  από τον Σεπτέμβριο του 2013 σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) συμμετέχει στο  ευρωπαϊκό πρόγραμμα «European Drug Prevention Quality Standards – EDPQS» (Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές Ποιότητας για την Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών). Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού επιλέχτηκε από τους ευρωπαίους εταίρους να αποτελέσει πρότυπο πιλοτικής εφαρμογής για την Ελλάδα των Προδιαγραφών Ποιότητας σε σχέση με την λειτουργία και τον σχεδιασμό των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Από τότε συμμετέχει ενεργά σε μια ομάδα Εργασίας Επαγγελματιών Πρόληψης που έχει σαν στόχο τόσο την προσαρμογή όσο και την προώθηση των  Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών στην Ελλάδα.

Η τελευταία συμμετοχή του Κέντρου  Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» στο πρόγραμμα   EDPQS ήταν στην πιλοτική εκπαίδευση Επαγγελματιών Υγείας πάνω στις «Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές Ποιότητας για την Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών» που πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής  ΕΠΙΨΥ.

Συντονιστές του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν η κα  Ιουλία Μπάφη, Ψυχολόγος MSc, Υπεύθυνη Τομέα Πρόληψης Μείωσης της ζήτησης ΕΚΤΕΠΝ-ΕΠΙΨΥ και η κα Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγος Υγείας,  Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π. Κηφισιάς «ΠΡΟΝΟΗ».

Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιανουαρίου 2015 και απευθυνόταν σε εμπειρογνώμονες πρόληψης, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πιλοτικής εκπαίδευσης επαγγελματιών Πρόληψης σε όλες τις συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα ήταν η  πρώτη που ξεκίνησε αυτή την φάση του προγράμματος.

Η κατάρτιση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας συνολικότερης προσπάθειας που συντονίζεται από το ΕΚΤΕΠΝ σε σχέση με τη βελτίωση και επιστημονική τεκμηρίωση των παρεμβάσεων πρόληψης. Οι 20 συμμετέχοντες που ήταν επαγγελματίες Πρόληψης από όλη την Ελλάδα από υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ καθώς και από το Υπουργείο Υγείας, μελέτησαν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και συζήτησαν την αξιοποίησή τους στο επίπεδο του σχεδιασμού, της εκπόνησης και της αξιολόγησης μιας παρέμβασης πρόληψης.

Η ενεργή συμμετοχή του Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» σε αυτή την προσπάθεια υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα που δίνει τόσο η επιστημονικής ομάδα όσο  και το Δ.Σ. στην παροχή επιστημονικά τεκμηριωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών. Στην εκπαιδευτική διαδικασία συμμετείχε επίσης, και η κυρία Αρχοντούλα Αλεξάκη – Αναστασοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός – Επιστημονικό Στέλεχος του Κ.Π  «ΠΡΟΝΟΗ» .

Περισσότερες Πληροφορίες για το Πρόγραμμα EDPQS θα βρείτε στο http://prevention-standards.eu/

 

 

 

 

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ : «ΞΕΡΩ ΤΙ ΖΗΤΑΩ» PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
26/11/2014 10:47

 

ΑΡΘΡΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ : «ΞΕΡΩ ΤΙ ΖΗΤΑΩ»

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ «Προνόη» διοργάνωσε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά την επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πρόγραμμα: «Ξέρω τι Ζητάω».

Η επιμόρφωση διήρκησε 30 ώρες, με χρονική περίοδο υλοποίησης από 07.11.2014 έως 14.11.2014. Το «Ξέρω τι Ζητάω» είναι ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των έφηβων μαθητών 12 – 14 ετών.

Οι εκπαιδευτικοί που επιμορφώθηκαν έχουν την δυνατότητα μέσα από 12 συναντήσεις, που θα εφαρμόσουν στους μαθητές τους στο πλαίσιο προγράμματος αγωγής υγείας να επιτύχουν τα εξής :

 • Να ενημερώσουν για τις εξαρτησιογόνες ουσίες με εγκυρότητα
 • Να μειώσουν την έναρξη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών των μαθητών
 • Να καθυστερήσουν ή  ακόμα και να αποτρέψουν τη μετάβαση από την πειραματική στη συστηματική χρήση ουσιών.
 • Να ενδυναμώσουν την αυτοεκτίμηση των εφήβων
 • Να εκπαιδεύσουν τους μαθητές σε δεξιότητες ζωής (στοχοθεσία, επίλυση προβλημάτων, αξιολογική κρίση, διαχείριση συναισθημάτων κ.λ.π.) και
 • Να τους δώσουν την ευκαιρία να μάθουν να συνεργάζονται σε ομάδα.

 

Το «Ξέρω τι Ζητάω» είναι ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η κ. Βασιλική Αλεξάκη, Κοινωνική Λειτουργός – Επιστημονικό Στέλεχος Πρόληψης και Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής του προγράμματος για τη χώρα μας.

Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα με την υποστήριξη της κ. Ευαγγελίας Φρυδά Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας.

Στην επιμόρφωση συμμετείχε και η εκπαιδευόμενη Κοινωνική Λειτουργός Χαρά Οικονόμου, αφού το Κ.Π. «Προνόη» είναι πλαίσιο πρακτικής άσκησης  νέων Κοινωνικών Λειτουργών.

Συνολικά επιμορφώθηκαν 18 εκπαιδευτικοί σχολείων και διευθύνσεων του Υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικά συμμετείχαν :

 • To 1o Γυμνάσιο Κηφισιάς
 • Το 2ο Γυμνάσιο Κηφισιάς
 • Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Α’ Αθήνας, κ.α.

Το Επιμορφωτικό Σεμινάριο υποστήριξαν με την παρουσία τους :

 • Η κ. Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη , Αναπλ. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής  Πανεπιστημίου  Αθηνών, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Π. «Προνόη» και
 • Η κ. Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγος Υγείας Msc- Ψυχοθεραπεύτρια, ως Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π. «Προνόη».

Στη γραπτή και προφορική αξιολόγηση του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί επεσήμαναν την πολύ οργανωμένη εκπαίδευση, την πραγματικά βιωματική και όχι θεωρητική εκπαίδευση και την έμπρακτη υποστήριξη τους για την εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Ομάδα του Κ.Π. «Προνόη» θα ήθελε να ευχαριστήσει τους συμμετέχοντες καταρχήν για τον χρόνο που διέθεσαν και κατά δεύτερο για τη δέσμευση τους στην εφαρμογή του προγράμματος.

Συμπερασματικά, όπως ανέφερε και η Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη : « όταν κάνει μπροστά ένα βήμα ένας άνθρωπος, κάνει μπροστά ένα βήμα ολόκληρη η ανθρωπότητα!»

Ευχαριστούμε την Pizza Domino’s για την τροφοδοσία την πρώτη μέρα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών.

Τελευταία Ενημέρωση ( 26/11/2014 10:49 )
 
Η Φιλοσοφία μας... E-mail
Το κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών "ΠΡΟΝΟΗ" ξεκίνησε την λειτουργία του στον Δήμο Κηφισιάς με σκοπό να αποτελέσει ένα χώρο έκφρασης, επικοινωνίας και υποστήριξης για την τοπική κοινότητα. Αντιμετωπίζοντας την εξάρτηση σαν ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, στόχος της Πρόληψης είναι να παρέμβει πάνω σε εκείνους τους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση εξαρτητικών συμπεριφορών. Κάτω από αυτό το πρίσμα λοιπόν, η Πρόληψη δεν αφορά μόνο τους ειδικούς ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επαγγελματίες υγείας.

 

Η Πρόληψη είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας: γονείς, δασκάλους, καθηγητές, φοιτητές, μαθητές, συλλόγους, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, ευαισθητοποιημένους ενήλικες, ΜΜΕ και όλους όσους εμπλέκονται με την ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL