Που θα βρείτε το
Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» ΔιεύθυνσηΔήλου 10, 145 62 Κηφισιά
 Τηλ./Fax210-80 82 673
 E-Mailinfo@pronoi.org.gr
 Ώρες  ΛειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή
8.00 - 14:30

Δευτέρα & Τετάρτη
8.00 - 20:30
Ολοκλήρωση ομάδας γονέων με θέμα: «Ανακαλύπτω, Ονειρεύομαι, Σχεδιάζω και Δρω στον Γονεϊκό μου Ρόλο» PDF Εκτύπωση E-mail

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Ολοκλήρωση ομάδας γονέων με θέμα: «Ανακαλύπτω, Ονειρεύομαι, Σχεδιάζω και Δρω στον Γονεϊκό μου Ρόλο»

 

Την 8η Μαρτίου 2017 το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ «Προνόη» ξεκίνησε την ομάδα γονέων «Ανακαλύπτω, Ονειρεύομαι, Σχεδιάζω και Δρω στον Γονεϊκό μου Ρόλο» η  οποία ολοκληρώθηκε, έπειτα από 8 συναντήσεις, την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017. Συντονίστριες της ομάδας ήταν η κα Αρχοντούλα  Αλεξάκη - Αναστασοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια και η κα Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγος Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια, Υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Η ομάδα είχε σκοπό να αναγνωρίσουν, να εκτιμήσουν και να μάθουν οι γονείς να χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους ενδυναμώνοντας το ρόλο τους, με προσανατολισμό την αλλαγή και την αξιοποίηση των προσωπικών τους αποθεμάτων. Συνολικά συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν 18 γονείς.

Τα θέματα που ειπώθηκαν στην ομάδα ήταν: στις 8/3/2017 1η γνωριμία, στις 15/3/2017 η ολοκλήρωση της γνωριμίας και ο καθορισμός των μελών της. Η τρίτη και η τέταρτη  συνάντηση πραγματοποιήθηκαν 22/3/2017 και 28/3/2017 αντίστοιχα και είχαν σαν θεματολογία τα όρια. Στις 5/4/2017 συζητήθηκε το θέμα των συγκρούσεων και στις  26/4/2017 το θέμα του ιδανικού γονέα. Η προτελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε 3/5/2017  είχε ως θέμα την απώλεια και η τελευταία στις 10/5/2017 την μεταμόρφωση.

Στην τελική αξιολόγηση ειπώθηκαν από όλα τα μέλη θετικά λόγια , τόσο για την θεματολογία της ομάδας όσο και για την οργάνωσή της. Όπως ανέφεραν, φεύγουν γεμάτα ικανοποίηση και ευχαρίστηση και επεσήμαναν ότι η ομάδα τους βοήθησε σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στην βελτίωση των οικογενειακών τους σχέσεων. Στο τέλος πολλά μέλη της ομάδας εξέφρασαν το αίτημα για περισσότερες συναντήσεις διότι θεώρησαν ότι ήταν λίγος ο χρόνος.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «BOYS AND GIRLS PLUS» ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΓΙΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΝΕΟΥΣ PDF Εκτύπωση E-mail

 

Στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2016 το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» του δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας, κα Φρυδά Ευαγγελία υλοποίησε το 3ο επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αγωγής υγείας με τίτλο «Boys and Girls Plus». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη», Δήλου 10,  στην Κηφισιά.

Το πρόγραμμα «Boys and Girls Plus» είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης για την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και για την ανάπτυξη υγιών στάσεων και συμπεριφορών των νέων. Απευθύνεται στην πληθυσμιακή ομάδα των εφήβων, ηλικίας από 13-19 ετών. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί στο πρόγραμμα  επιμορφώνονται με κατάλληλες δεξιότητες μέσω καινοτόμων διαδικτυακών και έντυπων εργαλείων με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους νέους για τις αρνητικές συνέπειες των συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν έναν υγιή τρόπο ζωής. Το πρόγραμμα στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουν σε αυτό 10 φορείς  από 9  χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που εκπροσωπείται από το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη». Συντονιστής του Προγράμματος είναι το University College Ghent του Βελγίου.

Στο επιμορφωτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» συμμετείχαν είκοσι ένας εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον δήμο Κηφισιάς αλλά και από όμορους δήμους. Οι εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν το σεμινάριο ως  ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οργανωμένο και ρεαλιστικά εφαρμόσιμο στους μαθητές. Συντονίστρια του σεμιναρίου ήταν η κα Αλεξάκη Βασιλική, Κοινωνική Λειτουργός-Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας & Ζεύγους. Επίσης, συμμετείχαν δυο φοιτήτριες κοινωνικής εργασίας η κα Θωμά Βασιλική και η κα Καξηρή Φανή.

Την ημέρα του σεμιναρίου παρευρέθηκαν για τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα των εκπαιδευτικών η κα Φρυδά Ευαγγελία, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας του Υπ. Παιδείας , η κα Πιτίδη- Τριανταφύλλου  Αγγελική, Πρόεδρος του  Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης και η κα Μακαρώνη Σωτηρία, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης και Συντονίστρια του : «Boys and Girls Plus» στην χώρα μας.

 
«Έγκριση προγράμματος πρόληψης με τίτλο « Οδηγός Πρόληψης Αλκοόλ-ΟΠΑ» σε σχολεία Δ/θμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας» PDF Εκτύπωση E-mail

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,
ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-----
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥ
ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ.Ε - ΤΜΗΜΑ Γ΄
-----
Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 151 80, Μαρούσι
Πληροφορίες: Α. Βάρλα
Χ. Αρβανίτη
Τηλέφωνο: 210344 3272, 2242
Fax: 2103443390
Email: t05sded@minedu.gov.gr

Να διατηρηθεί μέχρι…………..
Βαθμός Ασφαλείας
Μαρούσι, 03-11-2016
Αρ. Πρωτ. Φ20.1/185168 /Δ2
Βαθ. Προτερ.
ΠΡΟΣ:
ΔΔΕ Β΄ΑΘΗΝΑΣ
(ΥΠΟΨΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ)
ΚΟΙΝ:
ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Θέμα: «Έγκριση προγράμματος πρόληψης με τίτλο « Οδηγός Πρόληψης Αλκοόλ-ΟΠΑ» σε σχολεία Δ/θμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας»

 

Σχετ.: το με αρ. πρωτ. 170748/Δ2/13-10-2016 εισερχόμενο έγγραφο του οικείου Υπουργείου.

 

Απαντώντας στο με αρ. πρωτ. Φ22.6/17078/13-10-2016 έγγραφό σας, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε την υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης με τίτλο «Οδηγός Πρόληψης Αλκοόλ – ΟΠΑ» που προτίθεται να διοργανώσει η Διεύθυνσή σας, διαμέσου της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς «ΠΡΟΝΟΗ».
Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της ανωτέρω Διεύθυνσης και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη χρήσης αλκοόλ.
Η έγκριση δίδεται για το σχολικό έτος 2016-2017. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και προαιρετικό για τους μαθητές και θα πραγματοποιηθεί χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων και μετά από συνεννόηση με τους Διευθυντές και τον Σύλλογο Διδασκόντων των σχολικών μονάδων. Επιπρόσθετα, για την συμμετοχή των μαθητών/τριών απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων αυτών. Επισημαίνεται, ότι κρίνεται απαραίτητη η αποφυγή διάθεσης οποιουδήποτε υλικού, η οποία αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση παροχής υπηρεσιών ατόμων/φορέων, καθώς και μη εγκεκριμένου από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. υλικού.
Να διατηρηθεί μέχρι…………..
Βαθμός Ασφαλείας
Μαρούσι, 03-11-2016
Αρ. Πρωτ. Φ20.1/185168 /Δ2
Βαθ. Προτερ.
ΠΡΟΣ:
ΔΔΕ Β΄ΑΘΗΝΑΣ
(ΥΠΟΨΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ)
ΚΟΙΝ:
ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εσωτερική διανομή:
1) Γραφείο Γενικού Γραμματέα (ipantis@minedu.gov.gr)
2) Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης-Τμήμα Β΄ (depek_merimna@minedu.gov.gr)
3) Δ/νση Σπουδών, Προγρ. και Οργάνωσης Δ.Ε.-Τμήμα Γ΄ (t05sde9@minedu.gov.gr)
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ

 
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ» ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΠΡΟΝΟΗ» ΣΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το πρόγραμμα  βραχείων παρεμβάσεων για  μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ» του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» επιλέχθηκε να συμπεριληφθεί στο τελευταίο  tool Kit καλών πρακτικών του JA RARHA (Joint Action on Reducing Alcohol Related Harm, www.rarha.eu).  Το JA RARHA είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στόχο έχει να συγκεντρώσει και  να επικαιροποιήσει την γνώση και τις καλές πρακτικές που υπάρχουν από εξειδικευμένους φορείς σε 31 ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την  πρόληψη και αντιμετώπιση της κατάχρησης αλκοόλ.

Το πρόγραμμα  βραχείων παρεμβάσεων  «ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ» έχει στόχο  την ευαισθητοποίηση – ενημέρωση των εφήβων μαθητών  στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων (αλκοόλ, κάπνισμα, διαδίκτυο, ναρκωτικά) και την εκπαίδευσή τους σε δεξιότητες αντίστασης στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.  Πρόκειται για μια δράση που  έχει σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης ¨ΠΡΟΝΟΗ¨, εφαρμόζεται σταθερά από το 2004 και συγκεντρώνει ετησίως πολύ μεγάλο αριθμό αιτημάτων από σχολεία, εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων & κηδεμόνων.

    Τα ιδιαίτερα σημεία  διαφοροποίησης του προγράμματος, τα οποία το διέκριναν για να ενταχθεί  στην εργαλειοθήκη καλών πρακτικών είναι: η καθολικότητα των παρεμβάσεων για όλους τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η συμμετοχική εφαρμογή του προγράμματος ανά τμήμα μαθητών,   η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση του (Manchester Metropolitan University, England), η κάλυψη του κόστους εφαρμογής του μέσω κρατικής χρηματοδότησης,  η εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο, η έγκριση του Υπ. Παιδείας και η επιστημονική του τεκμηρίωση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος:  κ. Αλεξάκη Βασιλική, Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια – Επιστημονικό Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης  ¨ΠΡΟΝΟΗ¨ Δήμου Κηφισιάς –ΟΚΑΝΑ και στην ιστοσελίδα μας www.pronoi.org.gr.

 

 
Η «ΠΡΟΝΟΗ» ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ PDF Εκτύπωση E-mail

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Η «ΠΡΟΝΟΗ» την Πέμπτη 23/3/2017 ύστερα από αίτημα της  Υπευθύνου Αγωγής Υγείας Β’ Περιφέρειας επισκέφθηκε το 10ο Δημοτικό Αμαρουσίου για να ενημερώσει τους μαθητές της Δ΄ και Ε΄ δημοτικού για το πρόγραμμα «Ακούω- Βλέπω- Μιλάω» (σύνολο 124 μαθητές) που αναφέρεται στον εκφοβισμό και πιο συγκεκριμένα στο σχολικό εκφοβισμό. Η παρέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευμένους  εθελοντές του κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων με τη στήριξη της συντονίστριας της ομάδας Εθελοντών  Αρχοντούλα Αλεξάκη – Αναστασοπούλου Κοινωνική Λειτουργό – Ψυχοθεραπεύτρια .

Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σχετικά με τη διαφορετικότητα και το σωστό χειρισμό απέναντι σε ένα άτομο ή μια ομάδα που “μειονεκτούν”.  Επιπλέον στοχεύει στο να κατανοήσουν τα παιδιά την έννοια της ομαδικότητας και του σεβασμού. Τα παιδιά μέσα από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν άρχισαν να καταλαβαίνουν την ουσιαστική έννοια του εκφοβισμού και αυτό τους έδωσε το κίνητρο να ενδιαφερθούν παραπάνω για το θέμα και να κάνουν επιπλέον ερωτήσεις. Υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από την μεριά τους και αυτό ικανοποίησε τα μέλη της «ΠΡΟΝΟΗ».

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL