Που θα βρείτε το
Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» ΔιεύθυνσηΔήλου 10, 145 62 Κηφισιά
 Τηλ./Fax210-80 82 673
 E-Mailinfo@pronoi.org.gr
 Ώρες  ΛειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή
8.00 - 14:30

Δευτέρα & Τετάρτη
8.00 - 20:30
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ 'Pint of Science' ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ PDF Εκτύπωση E-mail

 

 
Ολοκλήρωση ομάδας γονέων με θέμα: «Ανακαλύπτω, Ονειρεύομαι, Σχεδιάζω και Δρω στον Γονεϊκό μου Ρόλο» PDF Εκτύπωση E-mail

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Ολοκλήρωση ομάδας γονέων με θέμα: «Ανακαλύπτω, Ονειρεύομαι, Σχεδιάζω και Δρω στον Γονεϊκό μου Ρόλο»

 

Την 8η Μαρτίου 2017 το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ «Προνόη» ξεκίνησε την ομάδα γονέων «Ανακαλύπτω, Ονειρεύομαι, Σχεδιάζω και Δρω στον Γονεϊκό μου Ρόλο» η  οποία ολοκληρώθηκε, έπειτα από 8 συναντήσεις, την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017. Συντονίστριες της ομάδας ήταν η κα Αρχοντούλα  Αλεξάκη - Αναστασοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια και η κα Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγος Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια, Υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Η ομάδα είχε σκοπό να αναγνωρίσουν, να εκτιμήσουν και να μάθουν οι γονείς να χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους ενδυναμώνοντας το ρόλο τους, με προσανατολισμό την αλλαγή και την αξιοποίηση των προσωπικών τους αποθεμάτων. Συνολικά συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν 18 γονείς.

Τα θέματα που ειπώθηκαν στην ομάδα ήταν: στις 8/3/2017 1η γνωριμία, στις 15/3/2017 η ολοκλήρωση της γνωριμίας και ο καθορισμός των μελών της. Η τρίτη και η τέταρτη  συνάντηση πραγματοποιήθηκαν 22/3/2017 και 28/3/2017 αντίστοιχα και είχαν σαν θεματολογία τα όρια. Στις 5/4/2017 συζητήθηκε το θέμα των συγκρούσεων και στις  26/4/2017 το θέμα του ιδανικού γονέα. Η προτελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε 3/5/2017  είχε ως θέμα την απώλεια και η τελευταία στις 10/5/2017 την μεταμόρφωση.

Στην τελική αξιολόγηση ειπώθηκαν από όλα τα μέλη θετικά λόγια , τόσο για την θεματολογία της ομάδας όσο και για την οργάνωσή της. Όπως ανέφεραν, φεύγουν γεμάτα ικανοποίηση και ευχαρίστηση και επεσήμαναν ότι η ομάδα τους βοήθησε σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στην βελτίωση των οικογενειακών τους σχέσεων. Στο τέλος πολλά μέλη της ομάδας εξέφρασαν το αίτημα για περισσότερες συναντήσεις διότι θεώρησαν ότι ήταν λίγος ο χρόνος.

 
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ» ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΠΡΟΝΟΗ» ΣΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το πρόγραμμα  βραχείων παρεμβάσεων για  μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ» του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» επιλέχθηκε να συμπεριληφθεί στο τελευταίο  tool Kit καλών πρακτικών του JA RARHA (Joint Action on Reducing Alcohol Related Harm, www.rarha.eu).  Το JA RARHA είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στόχο έχει να συγκεντρώσει και  να επικαιροποιήσει την γνώση και τις καλές πρακτικές που υπάρχουν από εξειδικευμένους φορείς σε 31 ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την  πρόληψη και αντιμετώπιση της κατάχρησης αλκοόλ.

Το πρόγραμμα  βραχείων παρεμβάσεων  «ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ» έχει στόχο  την ευαισθητοποίηση – ενημέρωση των εφήβων μαθητών  στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων (αλκοόλ, κάπνισμα, διαδίκτυο, ναρκωτικά) και την εκπαίδευσή τους σε δεξιότητες αντίστασης στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.  Πρόκειται για μια δράση που  έχει σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης ¨ΠΡΟΝΟΗ¨, εφαρμόζεται σταθερά από το 2004 και συγκεντρώνει ετησίως πολύ μεγάλο αριθμό αιτημάτων από σχολεία, εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων & κηδεμόνων.

    Τα ιδιαίτερα σημεία  διαφοροποίησης του προγράμματος, τα οποία το διέκριναν για να ενταχθεί  στην εργαλειοθήκη καλών πρακτικών είναι: η καθολικότητα των παρεμβάσεων για όλους τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η συμμετοχική εφαρμογή του προγράμματος ανά τμήμα μαθητών,   η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση του (Manchester Metropolitan University, England), η κάλυψη του κόστους εφαρμογής του μέσω κρατικής χρηματοδότησης,  η εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο, η έγκριση του Υπ. Παιδείας και η επιστημονική του τεκμηρίωση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος:  κ. Αλεξάκη Βασιλική, Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια – Επιστημονικό Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης  ¨ΠΡΟΝΟΗ¨ Δήμου Κηφισιάς –ΟΚΑΝΑ και στην ιστοσελίδα μας www.pronoi.org.gr.

 

 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail