«ΕΧΩ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ»

Το πρόγραμμα «ΕΧΩ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ » απευθύνεται  σε μαθητές Γυμνασίου. Σκοπός του είναι η  ευαισθητοποίησή τους  στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Ταυτόχρονα , το πρόγραμμα αποσκοπεί  στην απομυθοποίηση , πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου .

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης  ΠΡΟΝΟΗ. Εφαρμόζεται σταθερά από το 2015 και αποτελεί δράση που συγκεντρώνει ετησίως αρκετά αιτήματα από σχολεία, εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Σε κάθε παρέμβαση μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 25 μαθητές ανά τμήμα και οι εκπαιδευτικοί τους . το πρόγραμμα είναι θεωρητικό και βιωματικό και υλοποιείται στα σχολεία ύστερα από αίτημα του διευθυντή.

 Ειδικοί στόχοι του προγράμματος  είναι :

  • Να αναγνωρίσουν οι μαθητές τα χαρακτηριστικά και το συναισθηματικό υπόβαθρο του «θύτη»  και του «θύματος».
  • Να συνειδητοποιήσουν τους αιτιολογικούς παράγοντες του φαινομένου του εκφοβισμού.
  • Να ενισχυθούν η δύναμη και τα όρια των μαθητών αποσκοπώντας στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιθετικών συμπεριφορών.
  • Να ενδυναμωθεί ο ρόλος του «παρατηρητή».
  • Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τα δικαιώματα προστασίας του εαυτού τους και τις πηγές υποστήριξης που μπορούν να έχουν.
  • Να γνωρίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί το χώρο του Κέντρου Πρόληψης και το αντικείμενο δράσης του , ως Κέντρο  παροχής υποστήριξης και βοήθειας.

Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε ως επιτυχές από το Γραφείο Αγωγής Υγείας , τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η έγκρισή του κάθε σχολικό έτος , στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων  των σχολικών εκδρομών, εντός του σχολικού ωραρίου.

Κάθε σχολικό έτος πργματοποιούνται12 με 15 συναντήσεις συνολικής διάρκειας 2 ωρών η καθεμία. Σε κάθε συνάντηση παραβρίσκεται μια σχολική τάξη ( γύρω στους 20- 30 μαθητές)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποστείλετε e-mail στο: info@pronoi.org.gr η να καλέσετε στο τηλέφωνο 2108082673