ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:   Το «ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ» είναι μια υπέροχη ιδέα του 10χρονου μαθητή  Christian Back που φοιτά σε σχολείο των ΗΠΑ. Όταν η οικογένειά του σκεφτόταν να μετακομίσει στη Γερμανία το 2013, η μητέρα του τού έδειξε κάποια φυλλάδια από σχολεία για να διαλέξουν μαζί σε ποιο θα πήγαινε. Σε ένα από αυτά εκείνος είδε μια φωτογραφία με ένα παγκάκι στο προαύλιο του σχολείου. Λεγόταν «παγκάκι της φιλίας» και σ’ αυτό μπορούσε να καθίσει όποιο παιδί αισθανόταν μόνο στο διάλειμμα, δίνοντας σήμα στα άλλα παιδιά να το καλέσουν να παίξει μαζί τους. Ο Christian ενθουσιάστηκε με την ιδέα και, όταν η οικογένεια έμεινε τελικά στις ΗΠΑ,    αποφάσισε να βάλει και στο δικό του σχολείο ένα «παγκάκι της φιλίας». «Δεν μου άρεσε να βλέπω κάποια παιδιά να είναι μόνα τους στο διάλειμμα, ενώ όλοι οι άλλοι παίζουν με τους φίλους τους» λέει ο μικρός. Έτσι πρότεινε την ιδέα του στον διευθυντή του σχολείου και οι δυο τους έπιασαν αμέσως δουλειά για να εγκαταστήσουν ένα τέτοιο παγκάκι στο προαύλιο.  Αυτή η δράση έχει υλοποιηθεί και στο 10ο Δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης.

Σκοπός της δράσης είναι με ένα συμβολικό τρόπο η πρόληψη της μοναξιάς και την απομόνωσης και η ενίσχυση της έννοιας των δεσμών και της φιλίας ανάμεσα στα παιδιά του σχολείου.

       Το σκεπτικό  της δράσης είναι  το «ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ» να μπορεί να λειτουργεί σαν μια συμβολική υπενθύμιση για την σημασία του να νιώθουν όλα τα παιδιά στο σχολείο αποδοχή, ένταξη και σύνδεση με τους συνομηλίκους τους. Η τελική  αξιοποίηση αυτού του χώρου θα εξαρτηθεί από την φαντασία, τις ιδέες και τις επιθυμίες και τις ανάγκες  των μαθητών και των εκπαιδευτικών  του σχολείου. Η δράση θα υλοποιηθεί σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Κηφισιά στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, στις 6 Μαρτίου 2019. Οι λέξεις που θα αναγράφονται πάνω στο Παγκάκι θα είναι : «ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ» , ΑΓΑΠΩ, ΣΕΒΟΜΑΙ, ΣΥΓΧΩΡΩ..