ΟΙ ΚΑΛΤΣΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΙΩΣ

Οι κάλτσες μας αλλιώς.  Όλοι Ίσοι – Όλοι Διαφορετικοί»

    Την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018,  Πανελλήνια Ημέρα για την Πρόληψη του Σχολικού  Εκφοβισμού,  το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Κηφισιάς «Προνόη» σε συνεργασία με την  Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας ΠΕ Β΄ Αθήνας,  υλοποίησε  στα νηπιαγωγεία της Κηφισιάς  το νέο, καινοτόμο  του πρόγραμμα με τίτλο «Οι κάλτσες μας αλλιώς. Όλοι Ίσοι – Όλοι Διαφορετικοί». 

Πρόκειται για μια βραχεία παρέμβαση που στοχεύει στην πρόληψη του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού μέσα από την ευαισθητοποίηση των παιδιών  στις έννοιες της  διαφορετικότητας και της μοναδικότητας.  Στο πλαίσιο της δράσης τα παιδιά και οι νηπιαγωγοί   είχαν  προσκληθεί  να φοράνε διαφορετικές κάλτσες οι οποίες αποτέλεσαν και  το ερέθισμα για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

 Στόχοι παρέμβασης

-Να ενισχύσει τα παιδιά στο να αναγνωρίσουν την μοναδικότητα τόσο την δική τους όσο και των γύρω τους και να νιώσουν περήφανα για αυτήν.

– Να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά πόσο σημαντικό είναι κάθε παιδί στο σχολείο να νιώθει άνετα να είναι ο εαυτός του και να νιώθει ότι  αποτελεί  σημαντικό μέλος της ομάδας χωρίς να φοβάται μην γίνει αντικείμενο οποιασδήποτε εκφοβιστικής συμπεριφοράς

– Να κατανοήσουν οι μαθητές πως η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, το νοιάξιμο του ενός για τον άλλο μέσα σε μια ομάδα συνδέεται άμεσα με το ατομικό συναίσθημα της χαράς και της ευτυχίας και σε αυτό φέρουμε όλοι μια προσωπική ευθύνη.

-Να ενθαρρύνει τους γονείς να συνεργαστούν με το σχολείο και να μιλήσουν και στο σπίτι με τα  παιδιά τους για την διαφορετικότητα και την ισότητα αλλά και να ενισχύσει την δουλειά που ήδη κάνουν για τα παραπάνω θέματα οι εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου.

– να προσφέρει την ευκαιρία στα παιδιά να συνδεθούν και να δεθούν μέσα από μια ευχάριστη και ψυχαγωγική δράση.

Η δράση λόγω της μεγάλης επιτυχίας που είχε εντάχτηκε μέσα στις σταθερά υλοποιούμενες  δράσεις του ΚΠ Προνόη και έχει λάβει και έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).