ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΗΦΙΣΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Τα «Κηφισοπαιχνιδίσματα» αποτελούν μια επιτυχημένη κοινοτική δράση του Δήμου Κηφισιάς από το 2003.  Σηματοδοτούν μια μέρα γιορτής και ευαισθητοποίησης για μικρούς και μεγάλους. Κατά τη διάρκεια της δράσης αυτής πραγματοποιούνται στο Άλσος  Κηφισιάς πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες για παιδιά.

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς «ΠΡΟΝΟΗ» συμμετέχει ενεργά  με μεγάλη επιτυχία. Από το 2007, διατηρώντας το δικό του περίπτερο, οργανώνει και πραγματοποιεί δράσεις με στόχο να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά μέσα από παιχνίδια και κατασκευές που τα ψυχαγωγούν ενώ παράλληλα ενημερώνονται οι γονείς για τις υπηρεσίες και τα προγράμματα της «ΠΡΟΝΟΗ».

Κάθε χρόνο οι εθελοντές της ΠΡΟΝΟΗ με την υποστήριξη του Δ.Σ. , της Επιστημονικής Ομάδας και της συντονίστριας και δημιουργού της ομάδας εθελοντών κ. Αρχοντούλας Αλεξάκη-Αναστασοπούλου, προτείνουν και διοργανώνουν μια καινούρια δράση. Την ημέρα αυτή, οι εθελοντές και τα στελέχη, χωριζόμενοι σε βάρδιες, βρίσκονται στο περίπτερο της ΠΡΟΝΟΗ.

Η μία ομάδα ενημερώνει τους γονείς για τα προγράμματα της ΠΡΟΝΟΗ ενώ η άλλη, βοηθά τα παιδιά στις δημιουργίες τους. Μολύβια, χρώματα, ψαλίδια, αυτοκόλλητα, χαρτιά, παιδικές φωνές, καταπράσινο περιβάλλον, ενθουσιασμός και πυρετός δημιουργίας παρασύρει μικρούς και μεγάλους κάθε φορά με μεγάλη επιτυχία!

Αναλυτικά οι πραγματοποιηθείσες δράσεις έχουν  ως εξής:

2007  «Λάμπες των Συναισθημάτων»

Κατά την παρθενική της συμμετοχή το 2007, η ΠΡΟΝΟΗ καλούσε τα παιδιά να εκφραστούν με τις «Λάμπες των Συναισθημάτων», ζωγραφίζοντας πάνω σε μια λάμπα, τα συναισθήματα που είχαν εκείνη τη στιγμή. Η επιτυχία αυτής της πρώτης προσπάθειας αποτέλεσε το δημιουργικό έναυσμα για τους εθελοντές,  για τη συνέχιση και πραγματοποίηση διαφορετικών και εμπνευσμένων δραστηριοτήτων κάθε χρόνο.

2008  «Χρώματα στις Λέξεις»

Την επόμενη χρονιά, το 2008, σειρά είχε η δράση «Χρώμα στις Λέξεις» κατά την οποία οι μικροί  φίλοι της

« Προνόη» είχαν στη διάθεση τους ένα ξύλινο καδράκι στο οποίο μπορούσαν να ζωγραφίσουν με νερομπογιές μια από τις φατσούλες που υπήρχαν τοιχοκολλημένες στον χώρο και αντικατόπτριζαν διάφορα συναισθήματα. Ταυτόχρονα, τα παιδιά ήταν ελεύθερα να σχεδιάσουν και να χρωματίσουν και ότι άλλο τα εξέφραζε εκείνη τη στιγμή της δημιουργίας τους.

2009  «Ένα Παραμύθι για τη Πρόληψη»

Το 2009 η ομάδα των εθελοντών αποφάσισε να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά πραγματοποιώντας μια αναπαράσταση της βραχείας παρέμβασης «Ένα Παραμύθι για τη Πρόληψη». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιούν οι εθελοντές στις πρώτες τάξεις του δημοτικού εντός του πλαισίου της σχολικής τάξης μέχρι και σήμερα.  Οι εθελοντές αφηγούμενοι, παραστατικά, το παραμύθι στα παιδιά, μοιράζονται  μαζί τους, σκέψεις και συναισθήματα όπως ο φόβος, η διαφορετικότητα, η φιλία, ο εκφοβισμός και άλλα.

2010 – «Φαναράκια Συναισθημάτων»

Σε αυτή τη δράση τα μεγαλύτερα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μόνα τους, μέσω της χαρτοκοπτικής, τα δικά τους φαναράκια και στη συνέχεια να τα διακοσμήσουν αναγράφοντας τα συναισθήματα που νιώθουν πιο συχνά. Στα μικρότερα παιδιά οι εθελοντές δώριζαν έτοιμα φαναράκια με συναισθήματα και συζητούσαν μαζί τους σχετικά.

2011 «Φατσοκουκλάκια»

Με μια εύκολη, χρωματιστή κατασκευή, κατάλληλη και για τα μικρότερα παιδιά,  οι εθελοντές προσέλκυαν τους επισκέπτες μας να μας γνωρίσουν. Τα παιδιά ζωγράφιζαν μια φατσούλα και τη στερέωναν σε ένα καλαμάκι, το οποίο έπαιρναν μαζί τους.

2012 «Ο εαυτός μου στο πιάτο»

Χάρτινα πιάτα έπαιρναν τη μορφή και τις εκφράσεις των προσώπων των μικρών μας φίλων. Τα παδιά στη δραστηριότητα αυτή καλούνταν να σχεδιάσουν πάνω στο πιάτο τον εαυτό τους, με όποια υλικά και χρώματα ήθελαν: πολύχρωμες κορδέλες, γυαλιστερά αυτοκόλλητα, γκοφρέ χαρτόνια και πολλή φαντασία!

2013 «Αγάπη είναι…»

Κατά τη διάρκεια αυτής της δράσης τα παιδιά έγραφαν ή ζωγράφιζαν σεένα κόκκινο χαρτόνιτι είναι γι’ αυτά η Αγάπη. Η ιδέα αυτή, κινητοποίησε πολύ τόσο τα παιδιά, όσο και τους μεγάλους που ήθελαν όλοι να συμμετέχουν! Στη συνέχεια είχαν τη δυνατότητα να το τοποθετήσουν ως κάδρο στο δωμάτιο τους και να το διακοσμήσουν.

2015 «Χαίρομαι όταν…»

Καθώς το 2014 δεν πραγματοποιήθηκαν  τα Κηφισοπαιχνιδίσματα από το Δήμο Κηφισιάς, το 2015 συμμετείχαμε με τη δράση «Χαίρομαι Όταν…». Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να αποτυπώσουν σε ένα χαρτί πράγματα και καταστάσεις που τα κάνουν χαρούμενα. Στη συνέχεια οι δημιουργίες τους πλαστικοποιούνταν, επί τόπου, και έφευγαν παίρνοντας μαζί τους το δικό τους μοναδικό σουπλά.

2016 « Το Λουλούδι των Συναισθημάτων…»

Σε αυτή τη δράση τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε συνεργασία με τους γονείς τους έφτιαξαν με ανακυκλώσιμα υλικά και χρησιμοποιώντας μια πανδαισία χρωμάτων το δικό τους  Λουλούδι των Συναισθημάτων.

  • «Γίνε ο ήρωας σου…».

Οι μικροί φίλοι αναζήτησαν μέσα από τη ζωγραφική τη δική τους δύναμη  «special power» , τι είναι αυτό που κάνουν πιο καλά, ποιό είναι το δυνατό τους σημείο, ποιά είναι η δική τους ικανότητα;

Κατά τη συμμετοχή τους στη δράση τα παιδιά προσκαλούνταν να κατασκευάσουν τη μάσκα του ηρώα που τους ταιριάζει και στη συνέχεια μέσα από τη συζήτηση με τους εθελοντές να βρουν τη Δύναμη τους. Όταν η  μάσκα τους ήταν  έτοιμη, λάμβαναν έναν έπαινο με το όνομα τους. Με τη δύναμη τους στα χέρια και  φορώντας  την μαγική μπέρτα ήταν έτοιμοι να φωτογραφηθούν από τους περήφανους, για το μικρό τους προσωπικό ήρωα, γονείς. υπό το θερμό χειροκρότημα των ενθουσιωδών εθελοντών. Νιώθοντας χαρά και αυτοπεποίθηση  οι μικροί υπερήρωες έφευγαν, ικανοποιημένοι και περήφανοι, με τους γονείς τους που είχαν ζήσει μια τόσο όμορφη εμπειρία.

Οι εθελοντές σε συνεργασία με τα στελέχη της επιστημονικής ομάδας έχτισαν την ΠΡΟΝΟΗ-city. Πατώντας  στα θεμέλια της εμπιστοσύνης, του σεβασμού, της αυτοβοήθειας, της συμμετοχής και της αποδοχής αγκάλιασαν τους μικρούς ήρωες με τις μαγικές δυνάμεις ολοκληρώνοντας με  επιτυχία άλλη μια ουσιαστική δράση του Κ.Π. ΠΡΟΝΟΗ.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περνούν από το περίπτερο της ΠΡΟΝΟΗ περίπου 300 παιδιά με τους γονείς τους.