ΠΛΟΗΓΗΣΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το πρόγραμμα  βραχειών παρεμβάσεων με τίτλο «ΠΛΟΗΓΗΣΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»  απευθύνεται  σε μαθητές  Γυμνασίου. Σκοπός του  είναι η ευαισθητοποίηση – ενημέρωσή τους αναφορικά με  τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου και η παροχή εναλλακτικών τεχνικών διαχείρισης των δυσκολιών αλλά και της διασκέδασης.

 Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης ΠΡΟΝΟΗ Εφαρμόζεται σταθερά από το 2012 και είναι αποτελεί δράση που συγκεντρώνει ετησίως πολύ μεγάλο αριθμό αιτημάτων από σχολεία, εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων & κηδεμόνων.

Υλοποιείται σε συνεργασία με το αρμόδιο Γραφείο Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και  υπό την αιγίδα του Προγράμματος ¨ΑΡΙΑΔΝΗ¨ της  Β΄ Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παν. & Αγλ. Κυριακού για θέματα πρόληψης της προβληματικής χρήσης του Διαδικτύου παιδιών και εφήβων.

Ειδικοί Στόχοι του προγράμματος είναι :

*
 • Να κατανοήσουν οι μαθητές  την έννοια του  εθισμού  στο διαδίκτυο.
*
 • Να κατανοήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάποιος εθίζεται στο διαδίκτυο.
*
 • Να ανακαλύψουν εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης μιας δυσκολίας (εκτός του εθισμού στο διαδίκτυο ).
*
 • Να μάθουν οι μαθητές τρόπους να εκφράζουν και να υπερασπίζονται την άποψή τους και κυρίως να κατανοήσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως μέλη μιας ομάδας – σχολικής κοινότητας, διαδικτυακής κοινότητας κ.τ.λ.
*
 • Να κατανοήσουν ότι οι παραβάσεις στο διαδικτυακό κόσμο έχουν τις ίδιες συνέπειες με τον πραγματικό κόσμο.
*
 • Να μάθουν, ότι μέσω του σωστού προγραμματισμού, των ορίων και γενικότερα ενός υγιεινού τρόπου ζωής, θα μπορούν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν φαινόμενα εθισμού στο διαδίκτυο.
*
 • Να εκπαιδευτούν σε καλούς τρόπους συμπεριφοράς στο διαδίκτυο.
*
 • Να μάθουν να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα .
*
 • Να μάθουν να αξιοποιούν τις υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης  για θέματα τεχνικής ασφάλειας και παρενόχλησης.
*
 • Να γνωρίσουν οι μαθητές το χώρο του Κ.Π. Προνόη για καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία .
*
 • Να γνωρίσουν οι Εκπαιδευτικοί την «Προνόη» και το αντικείμενο της δράσης της με την  προοπτική συνεργασίας.

 Το Πρόγραμμα αξιολογήθηκε ως επιτυχές από το Γραφείο Αγωγής Υγείας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής  με αποτέλεσμα να συνεχίζεται  η  έγκρισή  του  κάθε σχολικό έτος,  στο πλαίσιο των  εκπαιδευτικών  προγραμμάτων  των σχολικών  εκδρομών, εντός του σχολικού ωραρίου.

 Κάθε σχολικό έτος πραγματοποιούνται 12 με 15 συναντήσεις  συνολικής διάρκειας  2 ωρών  η καθεμία  Σε κάθε συνάντηση παραβρίσκεται μία σχολική τάξη (γύρω στους 20-30  μαθητές).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποστείλετε  e-mail στο:  info@pronoi.org.gr  ή να καλέσετε στο τηλέφωνο 2108082673.