Που θα βρείτε το
Κέντρο Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» ΔιεύθυνσηΔήλου 10, 145 62 Κηφισιά
 Τηλ./Fax210-80 82 673
 E-Mailinfo@pronoi.org.gr
 Ώρες  ΛειτουργίαςΔευτέρα - Παρασκευή
8.00 - 14:30

Δευτέρα & Τετάρτη
8.00 - 20:30
Καλώς Ήρθατε στην Προνόη!
«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ» PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Authors   
22/12/2015 09:34

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ  ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ  ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ    «ΠΡΟΝΟΗ»

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ»

 

 

 

Στο «σχετίζεσθε στα ζευγάρια» ισχύει τ’ανέκδοτο που κάποτε είπε ο Σοπενχάουερ: «όταν ο χειμώνας είναι παγερός οι σκαντζόχοιροι ψάχνουν για λίγη ζεστασιά ακουμπώντας ο ένας πάνω στον άλλο. Μα του ενός τ’αγκαθιά τρυπούν τις σάρκες του άλλου και τις ξεσκίζουν. Τότε οι σκαντζόχοιροι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, αλλά το κρύο και η μοναξιά τους πεθαίνει. Σιγά-σιγά όμως με το πλησίασμα και την απομάκρυνση και την απομάκρυνση και το πλησίασμα κατορθώνουν να βρουν τρόπο να μην παγώσουν, κάτι σαν μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στον πόνο και την ανάγκη για ζεστασιά.

Στην αρχή της κοινής τους ζωής όλα τα ζευγάρια έχουν την επιθυμία να ζήσουν μαζί μια ευτυχισμένη σχέση και ονειρεύονται το «για πάντα μαζί», με την πίστη ότι η δική τους σχέση θα είναι «διαφορετική», «επιτυχημένη» , «αρμονική». Η πραγματικότητα και οι έρευνες έρχονται δραματικά να διαψεύσουν αυτό το σενάριο ,αποδεικνύοντας ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια, στην Ελλάδα, ζουν συμβατικά για κοινωνικούς η’ οικονομικούς λόγους η’ για τα παιδιά…η’ χωρίζουν. Η οικονομική κρίση έχει επιταχύνει τους ρυθμούς ανάδειξης της «πολεμικής» και της «απομάκρυνσης» των σημερινών ζευγαριών, μ’αποτέλεσμα πολύ γρήγορα το αρχικό ονειρικό σκηνικό του έρωτα, της εμπιστοσύνης, της αμοιβαίας εκτίμησης και αγάπης και των ατελείωτων προσδοκιών να εναλλάσσεται με αλληλοπαρεξηγήσεις, αδυσώπητη κριτική, θυμό, πίκρα, απογοήτευση, απειλές, τιμωρίες, μοναξιά… ατελείωτα παράπονα και σκληρά λόγια που γίνονται βέλη εκδίκησης για «όσα έκανες η’ δεν έκανες για τον άλλον… Όλο αυτό το σκηνικό έχει δραματικές συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία τόσο των εκλεκτών μελών μιας κοινότητας όσο και των παιδιών της. Συνέπειες που απειλούν με διάλυση το θεσμό της οικογένειας και αυξάνουν επικίνδυνα το «φόβο της δέσμευσης» των ατόμων, αυξάνοντας την κατάθλιψη.

 

Το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» «ακούγοντας» τις δυσκολίες και τις ανάγκες για μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία στα ζευγάρια και αποσκοπώντας στην «αποφόρτιση» και στην υποστήριξη των ζευγαριών, ως πρόληψη στην ψυχική ισορροπία και υγεία των μελών της κοινότητας και των παιδιών της οικογένειας, διοργανώνει σεμινάρια με θέμα : «Επικοινωνία Στα Ζευγάρια».

 

ΣΤΟΧΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στο σεμινάριο αυτό έχει βαθύτερο στόχο να συνειδητοποιήσουν τα μέλη της ομάδας (σύντροφοι) ότι ο τρόπος που σχετίζονται έχει εσωτερικευθεί (επηρεαστεί) από τον τρόπο που σχετίζονταν οι γονείς τους και «ν’αναγνωρίσουν» με ποιόν γονέα τους έχουν ταυτιστεί και με τι κριτήρια έχουν επιλέξει το σύντροφο τους. Ακόμα, να συνειδητοποιήσουν τα ζευγάρια ότι έχουν «πληγές» (και απωθημένα) απ΄την σχέση με τους γονείς τους η’ τις προηγούμενες σχέσεις τους που τις προβάλλουν (εκτυπώνουν) στις τωρινές συντροφικές τους σχέσεις και χρειάζεται ν’αναλάβουν την ευθύνη γι’αυτές. Επίσης, ν’αναγνωρίσουν ότι έχουν παρόμοιες η’ αντίθετες ανάγκες , που δεν έχουν τον τρόπο να τις ζητάνε αποτελεσματικά απ΄τον άλλο και ανομολόγητους φόβους και άμυνες που μπλοκάρουν την επικοινωνία στο ζευγάρι και οδηγούν στην απογοήτευση και την απομάκρυνση.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του σεμιναρίου είναι :

Να αναγνωρίσουν και να «ζητούν»  τις ανάγκες τους – να σέβονται και να φροντίζουν τις ανάγκες του άλλου.

 1. Να εκπαιδευτούν σε νέες τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας και «μυστικές συνταγές» για μια ισορροπημένη σχέση.
 2. Να συνειδητοποιούν τα αίτια της «επιτυχίας» και της «αποτυχίας» μιας σχέσης.
 3. Να αντιμετωπίζουν τους φόβους και τις πληγές μας με το σύντροφο.
 4. Να θέτουν όρια και να διαχειρίζονται τις «συγκρούσεις» μέσα στη σχέση.
 5. Να εξισορροπούν τον ανταγωνισμό με εμπιστοσύνη και αλληλουποστήριξη στη σχέση.
 6. Να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους, τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους στη σχέση μας.
 7. Να «μεταμορφώσουν» τη σχέση τους, ώστε ο θυμός, η απογοήτευση και η απομάκρυνση να δώσουν τη θέση τους στην ασφάλεια, την εμπιστοσύνη, την αμοιβαία εκτίμηση και τη συντροφικότητα.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Βιωματικές ομαδικές ασκήσεις και «ανά ζεύγη» (ασκήσεις χαλάρωσης, εμπιστοσύνης, δημιουργικός οραματισμός, ενεργοποίησης – δεσίματος ομάδας).

 1. Συζήτηση σ’ομάδες – Τελική αναπλαισίωση στην ολομέλεια – ελεύθερος συνειρμός).
 2. Παιχνίδι ρόλων.
 3. Μουσική
 4. Κινησιοαισθητικές ασκήσεις
 5. Ζωγραφική
 6. Συγγραφή γραμμάτων
 7. «Ενεργητική ακρόαση»
 8. Συμπλήρωση ερωτηματολογίου

 

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ζευγάρια ή άτομα που είναι σε σχέση ή έχουν οικογένεια.

Η διάρκεια του θα’ναι 2 ώρες και θα πραγματοποιηθούν 8 συναντήσεις . Το σεμινάριο θα ξεκινήσει

ημέρα Τετάρτη 10/02/2016 και ώρα 1800.

Δηλώσεις συμμετοχής  στην φόρμα ή στο τηλ. 210-8082673 καθημερινά 800-1500 .Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ

Τελευταία Ενημέρωση ( 01/02/2016 10:19 )
 
«ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ» PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Authors   
22/12/2015 09:10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ :

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς- ΟΚΑΝΑ «ΠΡΟΝΟΗ» στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Β’ Αθήνας οργάνωσε διήμερο επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ» που υλοποιήθηκε από τις 14 έως τις 15 Νοεμβρίου 2015 στο χώρο της ΠΡΟΝΟΗ, διάρκειας 16 ωρών.

Αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα, όπως:

-Η κατανόηση της σημασίας της πρόληψης για την αποφυγή ή την καθυστέρηση έναρξης καπνίσματος.

-Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τα νέα δεδομένα αναφορικά με τις εξαρτήσεις και η ανάδειξη του ρόλου τους στην πρόληψη των μαθητών.

- Η επιμόρφωση και η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στο υλικό πρόληψης καπνίσματος.

-Η παροχή γνώσεων και μεθοδολογίας αλλά και η πρακτική εξάσκηση στην υλοποίηση ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων πρόληψης στους μαθητές σχετικά με το κάπνισμα.

-Η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και η διαμόρφωση μιας πολιτικής σχετικά με θέματα πρόληψης του καπνίσματος στο χώρο του σχολείου.

Το εκπαιδευτικό υλικό «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ» είναι ένα χρήσιμο παιδαγωγικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.   Ο γενικός στόχος της παρέμβασης στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η επιμόρφωση τους σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος και η υποστήριξη τους στην εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας στο χώρο του σχολείου.

Το κάπνισμα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο έλαβε διαστάσεις παγκόσμιας πανδημίας στη διάρκεια του 20ου αιώνα και θεωρείται ως ο υπ΄ αριθμόν ένα  αιτιολογικός παράγοντας   πρόληψης  νοσηρότητας και θνησιμότητας   παγκοσμίως.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 12 εκπαιδευτικοί από σχολεία κυρίως του Δήμου Κηφισιάς  και των Μελισσίων αλλά και από το Διαπολιτισμικό , την Ελευσίνα και τον Άγιο Δημήτριο.     Με την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης, οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομάδα στήριξης εκπαιδευτικών, για την εφαρμογή του προγράμματος , η οποία θα πραγματοποιείται κάθε 15 μέρες στο χώρο του Κέντρου μας.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε από το σεμινάριο ήταν ιδιαίτερα ζεστό και ανέδειξε την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία.

Την ευθύνη του συντονισμού και της υλοποίησης της επιμόρφωσης είχε η    κα Αλεξάκη – Αναστασοπούλου Αρχοντούλα, Κοινωνική Λειτουργός -Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος.

Χαιρετισμό και ανοικτή πρόσκληση στήριξης στο έργο των εκπαιδευτικών απηύθυναν:

 • Η κα Τριανταφύλλου – Πιτίδη Αγγελική, Πρόεδρος Δ.Σ. του Κ.Π. ¨ΠΡΟΝΟΗ¨
 • Η κυρία Σιαφαρίκα Ευαγγελία Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Υπ. Παιδείας.
 • Η κα Μακαρώνη Σωτηρία, Επιστημονικά Υπεύθυνη  του Κ.Π. «ΠΡΟΝΟΗ»

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας καθημερινά στο τηλ: 2108082673, ή μέσω email στο info@pronoi.org.gr.

Επίσης μπορείτε να ενημερωθείτε για το Κέντρο μας μέσω της Ιστοσελίδας  www.pronoi.org.gr.

Τελευταία Ενημέρωση ( 22/12/2015 09:20 )
 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Authors   
09/12/2015 11:52

ΕΓΚΑΙΝΙΑ του  Κέντρου Πρόληψης  «ΠΡΟΝΟΗ»

Την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην τέλεση των εγκαινίων του νέου χώρου του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής  της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» του Δήμου Κηφισιάς στην οδό Δήλου 10, στα Αλώνια. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κος Γεώργιος Θωμάκος, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κος Ευάγγελος Καφετζόπουλος, η Πρόεδρος του ΚΠ «ΠΡΟΝΟΗ» και Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,  κα Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη, μέλη του ΔΣ του ΚΠ «ΠΡΟΝΟΗ», δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, παιδιά, φίλοι & συνεργάτες του ΚΠ «ΠΡΟΝΟΗ» καθώς και εργαζόμενοι &  δημότες του Δήμου Κηφισιάς.  Τόσο ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ όσο και ο Δήμαρχος Κηφισιάς δήλωσαν πολύ εντυπωσιασμένοι από το ξεχωριστό έργο του ΚΠ «ΠΡΟΝΟΗ» και από το πολύ ζωντανό και δραστήριο δίκτυο των εθελοντών. Και οι δυο δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν  την υποστήριξή τους και την συνεργασία τους.

Η Πρόεδρος Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη, αναφέρθηκε στην σταθερή και ανοδική πορεία της «ΠΡΟΝΟΗ» από το 2002, που ιδρύθηκε από την αείμνηστη Μαίρη Κερασιώτη. Η αναγνώριση και καταξίωση της «ΠΡΟΝΟΗ» στην κοινωνία της Κηφισιάς οφείλεται, τόνισε η Πρόεδρος, τόσο στα άρτια εκπαιδευμένα αλλά και χαρισματικά επιστημονικά στελέχη της όσο και στην αμέριστη και ανιδιοτελή στήριξη, με κάθε τρόπο, της Προέδρου με τα εκάστοτε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και την υποστήριξη της εκάστοτε Δημοτικής αρχής.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν εκπρόσωποι των ομάδων γονέων, εκπαιδευτικών και εθελοντών μίλησαν για την πολύ εποικοδομητική εμπειρία τους από την συμμετοχή τους στις ομάδες της «ΠΡΟΝΟΗ». Ο πλούσιος μπουφές ήταν μια ευγενική προσφορά των εθελοντών της «ΠΡΟΝΟΗ», οι οποίοι με μεράκι και κέφι ετοίμασαν χειροποίητα φαγητά και γλυκίσματα.

Η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ» κα. Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη,  το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Ομάδα ευχαριστούν θερμά τους συμμετέχοντες στις δράσεις του Κέντρου και παραμένουν στη διάθεσή τους για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ: 2108082673, email: info@pronoi.org.gr, website: www.pronoi.org.gr

 

Τελευταία Ενημέρωση ( 10/12/2015 08:18 )
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Authors   
24/11/2015 00:00

 

Τελευταία Ενημέρωση ( 24/11/2015 15:06 )
 
BOYS&GIRLS PLUS PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Authors   
20/11/2015 12:11

Ημερομηνία:  11/11/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ  ΟΥΣΙΩΝ  ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ: BOYS & GIRLS PLUS

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ υλοποίησε στις 06/11/2015 τον δεύτερο  κύκλο   του πιλοτικού επιμορφωτικού σεμιναρίου εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο: BOYS&GIRLS PLUS.

Τι είναι το πρόγραμμα BOYS&GIRLS PLUS

Το πρόγραμμα Boys and Girls Plus, που βασίζεται στην διαδικτυακή σειρά Boys and Girls,  είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων  ουσιών και των επιπτώσεων τους στον εφηβικό πληθυσμό. Απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 13 - 19 ετών, εντός και εκτός επίσημου σχολικού πλαισίου.

Μέσα από τη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα τα νεαρά άτομα θα αναπτύξουν τις ικανότητες να αντιμετωπίσουν την πίεση των συνομηλίκων και να υιοθετήσουν μια ανεξάρτητη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να επιτύχουν έναν υγιή τρόπο ζωής, προστατεύοντας τους από τους κινδύνους που σχετίζονται με την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών  οργανώθηκε σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Φρυδά Ευαγγελία.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί  από τα παρακάτω σχολεία:

1ο ΓΕΛ Κηφισιάς, 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, 1Ο ΓΕΛ Χολαργού, 10ο ΕΠΑΛ Αθηνών, 1ο Γυμνάσιο Ψυχικού,  ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας, 3ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου και 5ο ΓΕΛ Ζωγράφου.

Το BOYS&GIRLS PLUS έχει την έγκριση του  Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Οι εκπαιδευτικοί επεσήμαναν στην αξιολόγησή  τους  για το BOYS&GIRLS PLUS τα εξής:

ü  «Κατατοπιστικό και ελκυστικό πρόγραμμα για τους μαθητές»

ü  «Πραγματικά αποτελεσματικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση μακροπροθέσμων προβλημάτων συμπεριφορών υψηλού κινδύνου μαθητών στα σχολεία»

ü  «Δεν χάνεις τον χρόνο σου με την εφαρμογή  του συγκεκριμένου προγράμματος στους μαθητές»

ü  «Μπορεί το πρόγραμμα να ανταποκριθεί ρεαλιστικά στις ανάγκες τις καθημερινότητας των μαθητών», κ.α.

 

Με την ολοκλήρωση του επιμορφωτικού σεμιναρίου θα ακολουθήσουν δωρεάν ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνείτε με τις κυρίες : Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγο Υγείας MSc, και Συντονίστρια του Προγράμματος για την Ελλάδα και  Βασιλική Αλεξάκη, Κοινωνική Λειτουργό, Συ-συντονίστρια του Επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς και μέλος της ελληνικής ομάδας Boys & Girls Plus   ή εναλλακτικά να περιηγηθείτε  στην ιστοσελίδα http://boysandgirlsplus.eu/

 

 

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση ( 23/11/2015 07:13 )
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL