ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΠ ΠΡΟΝΟΗ

Είναι αναμενόμενη και αναπόφευκτη η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας και των διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας. Απαιτείται από την μεριά των γονέων μία ευελιξία ανάλογα των συνθηκών. Ο υπερβολικός έλεγχος και οι τσακωμοί φέρνουν συχνά το αντίθετο αποτέλεσμα. Χρειάζεται μια υγιής οριοθέτηση σε συνεργασία και με συζήτηση με τα παιδιά και παροχή εναλλακτικών από τους γονείς.
Οι γονείς μπορούν να οργανώνουν κάποιες κοινές δραστηριότητες που να εμπλέκουν όλα τα μέλη της οικογένειας (πχ μαγειρική, βόλτες , επιτραπέζια) Ενδεχομένως, μπορούν να ενθαρρύνουν και μια χρήση του διαδικτύου πιο κοινωνική πχ να συνομιλήσουν όλοι μαζί με φίλους ή να δουν μαζί μια ταινία ή να εμπλακούν σε μια δραστηριότητα διαδικτυακή αλλά από κοινού ώστε να τα εκπαιδεύσουν στη σωστή και ασφαλή χρήση κατά την περιήγησή τους σε αυτό. Επίσης, μπορούν να ενθαρρύνουν δραστηριότητες διαδικτυακές που απαιτούν σωματική δραστηριότητα όπως πχ γυμναστική, χορό κτλ
Πριν να αρχίσουμε να ανησυχούμε για τον χρόνο που δαπανούν παιδιά & έφηβοι online είναι σημαντικό να διακρίνουμε αν υπάρχει μια χρήση που γίνεται για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τους για εκπαίδευση, διασκέδαση, επικοινωνία και σύνδεση ή αν υπάρχει μια δυσλειτουργική χρήση που γίνεται σε βάρος της υγείας τους ψυχικής και σωματικής και της γενικότερης λειτουργικότητας τους. Σημαντικό είναι να δούμε όχι τόσο τον χρόνο που δαπανάται on line όσο το τι κάνει το παιδί ή ο/η έφηβος μέσα στο διαδίκτυο. Μιλάει πχ με φίλους; Πειραματίζεται με μουσική; Ενθαρρύνετε το! Υποστηρίξτε την ανάγκη του παιδιού σας για κοινωνικοποίηση και δημιουργικότητα. Υπογραμμίστε τη δημιουργική έκφραση και τη θετική χρήση της τεχνολογίας διατηρώντας μια ισορροπία στις καθημερινές εργασίες για τη μελέτη, στην σωματική δραστηριότητα, την προσωπική υγιεινή και φροντίδα και σε άλλες υποχρεώσεις της καθημερινότητας.
Τέλος, μην αισθάνεστε τύψεις για την αύξηση του χρόνου στις οθόνες. Όπως ειπώθηκε και στους New York Times πρόσφατα, ο Covid 19 έληξε το debate για τον χρόνο στις οθόνες και οι οθόνες νίκησαν! Μικροί και μεγάλοι είναι πολύ περισσότερη ώρα online γιατί εκεί δουλεύουν, κάνουν ψώνια, επικοινωνούν με φίλους, συναδέλφους και με την ευρύτερη οικογένεια, κτλ. ΟΙ γονείς αποτελούν, οι ίδιοι πρότυπο για τα παιδιά τους και η δική τους στάση στο διαδίκτυο, συνεπώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην χρήση που γίνεται και από τα παιδιά. Εξηγούμε στα παιδιά ότι είναι μια ιδιαίτερη συνθήκη στην οποία όλοι αναγκαζόμαστε να καθόμαστε, μικροί και μεγάλοι περισσότερο στο διαδίκτυο και στις οθόνες Παρόλο που η οριοθέτηση του χρόνου στο διαδίκτυο είναι μεγάλη πρόκληση αυτή την στιγμή επιμείνετε στα συχνά διαλειμματα τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας!

Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγος Υγείας MSc-Ψυχοθεραπεύτρια
Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων &Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
“ΠΡΟΝΟΗ” Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ